Tolksituatie gezocht

Doe jij mee aan de proefopstelling?

Op 1 oktober gaat de pilot van start met een proefopstelling van de nieuwe teletolkdienst. We gaan de ervaringen van 30 deelnemers inventariseren en analyseren. Wil jij meedoen? Geef je dan zo snel mogelijk op! We zoeken uiteenlopende gebruikers: qua leeftijd, opleiding, doofheid, communicatie, etc.

De deelnemers voeren via een teletolk een gesprek met een horende. Dat zijn geen gespeelde gesprekken, maar gewoon een gesprek zoals jij zou voeren met bijvoorbeeld je huisarts of de directeur van school. Wij verwachten van jou als deelnemer dat je binnen een half jaar maximaal 6 keer een tolksituatie beschikbaar stelt voor de pilot. Het kost je overigens geen tolkuren!

Dit leren wij van de pilot

Je voert dus een gesprek met inzet van een teletolk. Na afloop van het gesprek willen wij weten hoe jij, de tolk en mogelijk ook je gesprekspartner het gebruik van een tolk-op-afstand hebben ervaren. Jullie geven dan allemaal informatie over de plus- en minpunten bij het gebruik van een tolk-op-afstand. Dat wordt gedaan met behulp van een vragenlijst, maar ook met een bijeenkomst.

Kijk ook eens onder het kopje ā€˜Leerpunten pilotā€™. Je ziet dan waar wij zoal in geĆÆnteresseerd zijn.

Voorbeeld van een scenario

Stel, je hebt een afspraak met je dokter. De afspraak is dan ook gemaakt via teletolk. Normaal vraag je dan een tolk aan die bij jouw gesprek met je dokter aanwezig is. Maar tijdens de pilot vraag je een tolk-op-afstand. Jij en je dokter zitten bij elkaar bij een pc met luidspreker en microfoon of jij neemt je goede mobiel met camera, microfoon en luidspreker mee. Dan kunnen de dokter en jijĀ  een gesprek voeren, waarbij de dokter luistert naar de teletolk en jij naar de tolk kijkt.

Die teletolk, dat is een geregistreerde tolk. Het kan ook je eigen vaste tolk zijn die via het project voor je werkt. De tolk wordt met uren van het project betaald. De inhoud van de tolksituatie is voor het project niet van belang. Er wordt tijdens het gesprek ook niet meegekeken en je privacy blijft gegarandeerd.

Zo geef je je op

Wil jij meedoen aan de pilot? Stuur dan een e-mail naar info@www.kwaliteitteletolk.nl. Je ontvangt dan vragen over leeftijd, je voorkeur voor tolksoort, en de situaties waarin je gebruik zou willen maken van een tolk op afstand: school, werk, dokter, schoenwinkel, garage etc. Zoals gezegd: het kost je geen tolkuren.

Tegen de tijd dat je wordt uitgenodigd om deel te nemen, krijg je nog een keer alle uitleg die je nodig hebt.